Koulut ja koulutus

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus laadukkaaseen koulutukseen sekä ammattiin. Kouluun mennään oppimaan asioita kuten luku-, kirjoitus- ja laskutaitoja. Koulu antaa valmiuksia elämään, mutta koulun tehtävä ei ole yksin kasvattaa lasta. Se on vanhempien tehtävä, yhdessä koulun ja yhteisön kanssa. 

Oppilaiden tehtävä on oppia ja opettajien opettaa

Kouluissa oppilaiden tehtävä on oppia ja opettajien opettaa. Pitää olla työkaluja, jolla puututaan kiusaamiseen sekä muuhun häiriökäyttäytymiseen. Meidän pitää löytää ratkaisuja siihen, miten lapset ja nuoret saavat riittävää yksilöllistä tukea. Se tarkoittaa rahaa, mutta kun vaakakupissa on lapsen tai nuoren koko tulevaisuus, niin raha on sijoitus meidän kaikkien tulevaisuuteen.  Kun lapsi tai nuori saa alusta asti riittävää tukea, se vaikuttaa hänen koko elämänsä polkuun. Eli tässä kohtaa on kyse priorisoinnista. Opettajien ääntä koulun kehittämisessä pitää kuulla, opettajalla pitää olla valtuuksia puuttua esim. puhelimen käyttöön tunnilla. Ja vaikka opettajien rooli auktoriteettina on muuttunut, niin opettaja on luokassa esihenkilö samalla tavalla kuin meillä aikuisilla on esihenkilö työpaikoilla.

Tarvitsemme kaikenlaisia osaajia

Kaikki oppilaat eivät omaa samanlaisia valmiuksia, mutta se ei tarkoita, että oppilas olisi huono. Jokaisella, sillä kaikkein heikoimminkin pärjäävällä, on vahvuuksia, joiden käyttöön ottamiseen hän tarvitsee meidän tukeamme. Meidän pitää itse uskoa ja valaa uskoa lapsiin sekä nuoriin siitä, että he pärjäävät omilla vahvuuksillaan. Tukea itsetunnon kehittymistä, opettaa miten vastoinkäymisiin pitää suhtautua ja opettaa nousemaan ylös, kun elämä taklaa. Ja nuori on yhtä arvokas, on hän sitten valmistunut ammatillisesta koulutuksesta tai korkeakoulusta. Me tarvitsemme kaikenlaisia osaajia. Myös niitä, jotka eivät kykene kokopäivätyöhön tai jotka pystyvät tekemään täsmätyötä. Itse sanoin Luovilta valmistuneille nuorille aikuisille usein, että todistus on oikeasti todistus siitä, että on saanut elämässään jotakin suoritettua loppuun.  Enkä tarkoittanut sillä pelkästään tutkintoa, vaan sitä, että on päättänyt opinnot onnistuneesti. Koska usein erityisille nuorille sanotaan,  ”ettet osaa etkä pysty”, niin heillä on todistus siitä, että he pystyvät. Meidän lapset ja nuoret tarvitsevat ihmisiä, jotka uskovat heihin. Niin koulussa kuin arjessa.

Koulukiusaamiseen pitää puuttua, meidän jokaisen

Minä sain käydä pientä maalaiskoulua, meitä oli viisi oppilasta luokallani. Olen elänyt kylässä, jossa koko kylä kasvatti ja koen sen tänä päivänä äärettömäksi rikkaudeksi. Mutta vaikka olen käynyt pientä koulua, olin koko kouluaikani koulukiusattu ja minusta on käsittämätöntä, että koulukiusaaminen edelleen on niin yleistä. Koulun pitää olla turvallinen paikka, myös koulumatkan pitää olla turvallinen. En usko, että kiusaamista voidaan koskaan poistaa, mutta siihen pitää puuttua. Tiukasti. Vanhempien pitää myös kantaa vastuunsa kiusaamistapauksissa. Kiusaaminen jättää ikuiset arvet. Olen myös nähnyt erityisoppilaitoksessa työskennellesäni mitä kiusaaminen voi pahimmillaan tänä päivänä lapselle tai nuorelle aiheuttaa. Jokainen, joka vähättelee kiusaamisen vaikutuksia, syyllistyy minun mielestäni itsekin kiusaamiseen. Vastuu on meillä kaikilla, sinulla ja minulla. Sitä ei voi sysätä kenellekään muulle. Lapset saavat käyttäytymisen mallin aikuisilta ja sen vuoksi vastuu ei ole ainoastaan yhteiskunnan tai viranomaisten. Toistan vielä, vastuu on sinulla ja minulla, meillä kaikilla!

Minä haluan poliitikkona olla tukemassa lasten ja nuorten mahdollisuutta koulutukseen, tarvittavaan tukeen koulussa, opettajien sekä muun henkilökunnan mahdollisuuksiin vaikuttaa työhönsä sekä kaikkien oikeutta turvalliseen oppimis- ja työskentely-ympäristöön. Oululainen sivistys on opitun, eletyn, koetun ja sydämen sivistyksen summa, todetaan Oulun nykyisessä kaupunkistrategiassa. Jotta voimme kasvattaa strategian mukaisia hyvinvoivia kuntalaisia täytyy huolehtia siitä, että meillä resurssit ovat kunnossa. Jokaisella oppilaalla/opiskelijalla pitäisi olla oikeus saavuttaa oma paras tasonsa koulupolkunsa aikana ja omassa elämässään.